tiistai 16. helmikuuta 2016

Päivä 2.

Auringonpaiste lämmittää mieltä, vaikka pakkasen puolella mittari pysyikin koko päivän! Tänään pääsin paikallisen yksityisen koulun opiskelijoiden tunneille. Kuuden opiskelijan ryhmä Bromman Profilskolanista osallistui käytännön tunneille. Selkeä ryhmä erityisopiskelijoita ja heidän oma opettajansa kertoikin, että opiskelijoilla oli ollut erilaisia sopeutumisongelmia yleisessä koulussa. Profilskolan on tarkoitettu 6.-9.luokkalaisille eli ikähaarukka oli arviolta noin 12-14-v. Opiskelijoiden kanssa käytettiin koulun poneja. Ponit harjattiin ja varustettiin sekä opeteltiin ajamista. Näiden opiskelijoiden kanssa tarvisi selkeästi enemmän aikaa kontaktin luomiseen, mutta yhden pojan sain sentään raatikaverikseni kun autoin häntä vähän itsepäisemmän ponin kanssa.

Tänään perehdyin myös tarkemmin travgymnasiumin opetussuunnitelmaan ja sain vahvistuksen sille ennakkokäsitykselle, että kyse ei ole lukiokoulutuksesta. Eli vaikka suomenkielinen käännös on ravilukio, sillä ei ole vastaavuutta suomalaisen lukion eikä ylioppilastutkinnon kanssa. Ruotsin gymnasiumit ovat ammattikouluja, joista on mahdollista saada jatko-opintokelpoisuus korkeakouluun. Janinan mielestä yleisaineiden taso tuntuu vastaavan Suomen 7.-9.luokan opetusta. Hänen mielestään yleisaineet ovat tähän mennessä olleet todella helppoja. Opintojen rakenne kokonaisuudessaan löytyy täältä http://www.solvalla.se/images/pdf/naturbruksgymnasiet.pdf

Iltapäivästä tapasin 1.vuoden opiskelijan, joka oli yllättäen suomalainen. Ensimmäinen virallinen travgymnasiumin suomalainen opiskelija. 16-vuotias nuori Janina oli lähtenyt ulkomaille opiskelemaan! Keskustelu on vallan mielenkiintoinen ja täytyypä kyllä todeta, että aikas rohkea nuori nainen! Jättefint! Toki varmasti asiaa helpotti se, että hän puhui toisena äidinkielenään myös Ruotsia. Siitä huolimatta kertoi, että välillä tulee vastaan kielimuuri Ruotsalaisten kanssa. Ruotsiin tulemiselle hänellä oli selvät syyt: Suomen raviurheilun surkea nykytilanne ja halu työskennellä ravihevosten kanssa. Travgymnasiumin avulla Janina saa suoran kontaktin Ruotsalaisiin työnantajiin ja työllistyminen on lähes automaattista tätä kautta. Ravikoulu tekee yhteistyötä Ruotsin huippuvalmentajien kanssa ja heti 1.opiskeluvuodesta lähtien opiskelijat työskentelevät viikoittain ammattivalmentajien talleilla. Ruotsissa hevosalan työllistävyys ja etenkin työehdot ovat täysin eri tolalla kuin Suomessa, joten senkin puolesta Janinalla tuntui olevan selkeät ja hyvät tulevaisuuden suunnitelmat. Iso peukku  nuoren naisen unelmien tavoitteluun!

”Genom att göra det du älskar inspirerar du även andra! Lev din dröm!”

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti