perjantai 29. huhtikuuta 2016

Kuulumisia Merimieskirkolta
Kuten jo mainitsin, kirkolla tehtiin 1,5 vuotta sitten laaja peruskorjaus. Kiipulan opiskelijat ja pari opettajaa/ohjaajaa olivat kirkolla tekemässä loppusiivousta remontin jälkeen ja he myös laativat siivousohjeet kirkolle. Näillä ohjeilla on hyvä siivota.
T. Marjo Varjoluoto

Lähetetty iPadistaKirkolla toimintaa pyöritetään monenkirjavan joukon voimin. Palkattuja työntekijöitä on 5, mukaan lukien kirkon johtaja, joka on pääasiassa Brysselissä ja osa-aikainen taloussihteeri. Lisäksi Suomesta on vapaaehtoisia periodiassistenttejä. He saavat asunnon kirkolta ja 150 euroa/kk palkkaa. VapaaEhtoistyöntekijöissä on nuoria opiskelijoita ja jo eläkkeellä olevia ja siitä väliltä. En pysy edes mukana heidän kaikkien kuvioissa. Viime viikon sunnuntaina taisi tulla viimeisin, Marja, joka on kirkolla kesälomiin saakka. Mukana touhuissa pyörii myös paikalla asuvia suomalaisia, mm. 47 vuotta kirkolla pyörinyt Tytti käy viikoittain leipomossa. Useimmat suomalaisnaiset, joita olen täällä tavannut, ovat tulleet aikoinaan Hollantiin (meri)miehen perässä.

Suomen Merimieskirkko painii samanlaisten taloudellisten haasteiden parissa kuin kaikki muutkin. Viime vuoden lopulla päättyneiden yt-neuvottelujen tuloksena sieltä väheni 4,4 henkilötyövuotta ja irtisanomiset sekä osa-aikaistamiset koskivat yhteensä 10 työntekijää. Rotterdamin kirkolla on tehty n. 1,5 vuotta sitten mittava remontti. Kiinteistö on kallis ja yksi merkittävä tekijä kustannusten kattamisessa on tilojen vuokraaminen ulkopuolisille kokous - ym. käyttöön.

Kirkon Suomi-kaupalla myydään suomalaisia tuotteita: Marimekkoa, Muumimukeja, leipää, makeisia jne. Oivariini-rasia maksaa 6,90 euroa ja Fazerin sininen 5,30 euroa. Kuljetuskustannukset tuovat pienen lisän hintoihin. Näin Suomessa asuvana en maksaisi Oivariinista noin paljoa, vaan käyttäisin jotain paikallista tuotetta, mutta tiedä sitten, millaisen himon vuosikymmenten poissaolo Suomesta aiheuttaisi.

Muutaman päivän takaisella Brysselin matkalla oli mukana suomalainen Anu, joka on asunut vuosikymmeniä täällä ja työskentelee opettajana 4-6 -vuotiaille. Hän oli juuri nyt kahden viikon lomalla. Kouluissa on lomaa näin keväälläkin. Kesäloma on 6-7 viikkoa ja se ei ala kaikilla yhtä aikaa vaan porrastetusti. Hollanti on pieni maa. Asukkaita on n. 16 miljoonaa ja pinta-alaltaan se on huomattavasti pienempi kuin Suomi, n. 1/8 Suomen pinta-alasta. Kaikki eivät mahdu lomailemaan yhtä aikaa.

En ole vielä merimiestä nähnyt, mutta eilen haimme satamasta yhden rekkamiehen saunomaan. Nykyisin merimiehiä ei kovin paljoa käy kirkolla, koska aikataulut laivoilla ovat tiukkoja ja heillä ei aina ole aikaa lähteä maihin. Myös netti on vähentänyt tarvetta tulla kirkolle lukemaan lehtiä ja pitämään yhteyttä kotimaahan. Etukäteen luulin laivakeikkojen tarkoittavat sitä, että merimiehille mennään antamaan laivoille "sielunhoitoa", mutta usein heitä kuljetetaan maihin baariin ja illalla takaisin laivaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti