lauantai 30. huhtikuuta 2016

Vs: Working Abroad

Tänään on jo lauantai. Uskomatonta, miten aika menee niin nopeasti! Keskuspuistolaiset viettivät eilen täällä viimeistä iltaa, ja kävimme juhlistamassa sitä juhlaillallisella. Eilen oli ensimmäistä kertaa kunnolla kesäinen fiilis, ja auringossa tarkeni t-paidassa.

Viimeisen vuoden opiskelijoilla oli eilen perjantaina viimeinen varsinainen koulupäivä, ja he tekivät kepposia ja esityksiä muille opiskelijoille sekä tekivät pilaa opettajista. Vähän niin kuin penkkarit meillä Suomessa. Viimeisen vuoden opiskelijat tietävät, että heille on jo annettu arvosanat, joten eipä heitä kuulemma ole tällä viikolla enää koulussa muuten näkynyt. Opiskelijat tekevät täällä kirjalliset lopputyöt, jotka ovat tällä hetkellä tarkastettavina. Kokkien lopputyö on esimerkiksi suunnitelma juhliin. Lopputyöhön sisällytetään myös lyhyt englanninkielinen osio. Ensi viikolla heillä alkaakin jo loppukokeet. Opiskelijat, joiden kanssa olen jutellut, ottavat loppukokeet aika rennosti; heillä on sellainen tunne, että ovat tehneet voitavansa. Osalla on tiedossa myös yliopistojen pääsykokeita. Monet täältä Mikulovista siirtyvät Brnoon opiskelemaan.

Hotellialan opiskelijat tekivät eilen projektitöitä liittyen uuden hotellin perustamiseen. Heidän oli aika vaikea päästä alkuun, mutta lopputuotokset olivat hienoja! Opiskelijat tekevät täällä enimmäkseen mitä pyydetään, mutta heitä on kuulemma toisinaan vaikea saada todella innostumaan mistään. Myös poissaolot ovat joidenkin kohdalla ongelma.

 Ensi viikolla kokeilemme kokkien kanssa englannin integrointia ammattiaineeseen opetuskeittiössä. Blanka uskoo autenttiseen kieltenopetukseen, mutta sitä on täällä todella vaikea järjestää. Ammatinopettajat eivät halua vieraita omiin ”valtakuntiinsa”, eivätkä oikeastaan edes näe mitään pointtia samanaikaisopetukselle. Eivät, vaikka sen vaikuttavuutta oppimistuloksiin perustelisi tutkimuksella, kuten Blanka. Aika surullista. Toinen haaste on tietysti sitten resurssien vähyys.

Nyt lähden viikonlopun viettoon Brnoon, joka on Tsekin tasavallan toiseksi suurin kaupunki (n. 300 000 asukasta). Täältä on sinne 60km matkaa.

Iloista Vappua sinne Suomeen!

-Satu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti