tiistai 26. huhtikuuta 2016

Working Abroad Mikulov, Tsekki

Working Abroad

Satu Hemming

Keskuspuiston ammattiopisto

Aika: 24.4-6.5.2016

Paikka: Mikulov, Tsekki

Työtehtävät: englannin opettajan työparina toimiminen

 

Ensimmäiset päivät

 

Olen tullut tänne kahdeksi viikoksi työskentelemään paikallisen englanninopettajan, Blanka Vankovan, työparina. Idea tämän tyyppiseen yhteistyöhön muodostui, kun olin loppusyksystä täällä kokkiopiskelijoiden vaihdossa tukihenkilönä. Huomasimme, että meillä on paljon puhuttavaa kielten opetuksesta, ammatillisesta koulutuksesta, erityisopetuksesta jne. Saimmekin yllättäen yhteistyölle mahdollisuuden ja raamit tämän projektin myötä. Itse olen tottunut samanaikaisopetukseen, mutta Blankalle tämä työskentelytapa on uutta. Olemme olleet sähköpostitse yhteydessä ja suunnitelleet tuloani, mutta tarkempi ohjelma ja työtehtävät muotoutuvat tässä matkan varrella. Saan kaksi kärpästä yhdellä iskulla, koska suoritan tässä myös ammatillisen erityisopettajan opintoihin liittyvää opetusharjoittelua.

Minun oli aika helppo lähteä tänne, kun paikka oli entuudestaan tuttu, ja tiesin hieman, mitä odottaa. Ensimmäisellä viikolla täällä on myös opiskelijavaihdossa ryhmä keskuspuistolaisia, ja on mukavaa, kun on tuttua seuraa. Hauska tavata taas myös paikallisia tuttujani.

Olen ollut jo kaksi päivää töissä, ja yhteistyö Blankan kanssa on ollut alusta lähtien vaivatonta. Opetusryhmät ovat mukavan kokoisia, noin 15 opiskelijaa, ja hyvin heterogeenisiä. Opiskelijat ovat rauhallisia, mukavia ja kohteliaita, eikä työrauhaongelmia juurikaan esiinny. Opettajiin suhtaudutaan kunnioittavasti ja heitä puhutellaan "hyvä opettaja". Opettajien ja opiskelijoiden välit ovat paljon muodollisemmat kuin meillä. Yleisammattikoulun puolella opetus on hyvin koulumaista, muistuttaa paljon meidän lukiota. Kerron myöhemmin lisää täkäläisestä koulusysteemistä. Tulee oikeastaan omat kouluajat mieleen – kello soi tunnin päättymisen ja alkamisen merkiksi ja opiskelijat nousevat seisomaan opettajan tullessa luokkaan.

Olen siis päivittäin mukana Blankan tunneilla, ja nyt alussa olen toiminut avustavana opettajana – kierrellyt luokassa ja auttanut opiskelijoita tehtävissä. Tasoerot ovat täälläkin suuret ja osa opiskelijoista tarvitsee aika paljon tukea, kun taas osa etenee paljon nopeammin. Opiskelijat suhtautuvat minuun uteliaasti ja valtaosa juttelee kanssani mielellään englanniksi. Opettajat täällä eivät puhu kovinkaan paljon englantia, mutta onneksi osaan myös saksaa. Tänään sain osallistua opettajien kokoukseen, missä päätettiin, ketkä opiskelijat saavat osallistua loppukokeeseen. He päätyivät siihen ratkaisuun, että kaikki saavat yrittää koetta, vaikka pieni epäilys onkin, etteivät kaikki tule sitä läpäisemään. Kokouksessa minut myös esiteltiin "virallisesti" mikä johti siihen, että moni opettaja halusikin minut heti myös omille tunneilleen. Kiinnostaisi kyllä nähdä mahdollisimman paljon erilaisia juttuja, mutta saapa nähdä mihin aika riittää..

Huomenna pidän ravintola-alan opiskelijoille tunteja suomalaisesta ruokakulttuurista. Jouduin hieman jo muuttamaan suunnitelmia, kun tajusin, että täällä ei ole tietoakaan mistään digiloikista, ei edes digiryömitä vielä. Se on toisaalta ihan virkistävää, back to basics!

-Satu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti