Working Abroad-hanke on ammatillisten erityisoppilaitosten kumppanuusverkoston kansainvälisyystyöryhmän uusi yhteinen hanke, jota rahoittaa Opetushallitus. Hankkeessa ovat mukana Ammattiopisto Luovi, Bovallius-ammattiopisto, Validia Ammattiopisto, Keskuspuiston ammattiopisto, Kiipulan ammattiopisto ja Seurakuntaopisto. Hankkeen kesto on 1.8.2013-31.12.2015. Hanketta koordinoi Bovallius-ammattiopisto.
tiistai 30. joulukuuta 2014
Qigongia ja pH-ruokaa
Qigongia ja pH-ruokaa
Qigongia ja pH-ruokaa
maanantai 22. joulukuuta 2014
Espanjassa Qigongia ja pH-ruoka
Espanjassa Qigongia ja pH-ruokaa
Espanjassa Qigongia ja pH-ruokaa
Espanjassa Qigongia ja pH-ruokaa
Espanjassa Qigongia ja pH-ruokaa
Espanjassa Qigongia ja pH-ruokaa
Espanjassa Qigongia ja pH-ruokaa
perjantai 19. joulukuuta 2014
Viimeinen päivä Lontoossa 17.12.2014
Suunniteltiin myös erilaisia forumeja opiskelijoille, esim campus-kohtaiset kokoukset, joissa valittaisiin erityistä tukea tarvitsevien edustajia, jota kautta saataisiin paremmin opiskelijan ääni kuuluviin. Samoin sovittiin palaveri, jossa käsiteltäisiin elearning -strategia ja ILearn-oppimisalusta, joka oli otettu ilmeisesti Moodlen tilalle käyttöön.
Iltapäivällä jätin jäähyväisiä opiskelijoille ja henkilöstölle. Perinteisen joulunäytelmän sijaan Expressive Arts-ryhmä oli tehnyt "Alien Invasion" -näytelmän, jonka esitykseen osallistuivat niin opiskelijat, opettajat kuin vanhemmat ja johtokin. Monikulttuurisessa ympäristössä on tehtävä erilaisia perinteitä, jotka kuitenkin yhdistävät kaikkia.
Tutustu itse klikkaamalla!
Viimeisiä viedään eli tiistaina 16.12.2014 Lontoossa
Materiaalia oli niin paljon, sitähän on englanniksi olemassa niin paljon, että kateeksi kävi!
Centre of Excellencen lisäksi Southgaten campuksella oli noin 50 erityistä tukea tarvitsevia opiskelijoita. Erityisesti catering-alan tuntui olevan kiinnostava. Kaikissa kouluissa, kuten meilläkin, on ns SENCO eli special educational needs coordinator, erityisopetuksen koordinaattori.
Nivelvaiheen yhteistyö tuntui heillä olevan helpompaa, tietoa saatiin edellisestä koulusta pyydettäessä, eikä siihen tarvittu opiskelijan tai huoltajan erityistä lupaa. Tuen tarpeet ovat yhtä monenlaisia kuten meilläkin.
Aiemmin opiskelijalla oli Statement of Special Needs, nykyään tämä asiakirja on nimellä Education, Health and Care Plan (EHCP), jossa on siis samassa asiakirjassa niin erityisen tuen tarpeet koulussa kuin terveyteen liittyvät tarpeet. ALS officen vastaava kertoi oman lapsensa kokemuksista, että papereita piti täyttää aikamoinen nivaska, jotta pääsi neuvoston eteen, joka asiasta päättää. Hänen prosessinsa oli kestänyt kaksi vuotta. Lopulta hän sai lapselleen tukea noin 15 tuntia viikossa.
Iltapäivällä olin sähkötekniikan opiskelijoiden apuna. Opiskelioita oli 20, joista neljä erityistä tukea tarvitsevaa. Ryhmän Tutorin (eli opettajan) lisäksi mukana oli kaksi LSAta ja minä. LSAt tekivät myös muistiinpanoja ja selittivät hiljaisella äänellä tukea tarvitseville opiskelijoille sähköalan symboleja. Opiskelijat olivat hyvin kohteliaan oloisia, vastailivat esimerkiksi Sorry, Sir.
Opiskelijat olivat Level 1:n opiskelijoita eli meidän 1. vuosikurssin opiskelijoita vastaavia. Heidän piti tehdä tietyt tehtävät ja lisätä ne porfolioonsa, jonka sitten kurssin päätyttyä arvioi ulkopuolinen raati ja antoi arvosanan. Joka maanantaiaamupäivän he olivat työsalissa, jossa harjoittelivat käytännön sähkömiehen hommia, ja maanantai-iltapäivänä heidän piti kirjoittaa kaikesta, mitä olivat salissa tehneet, joka myös lisättiin portfolioon. Alla olevassa kuvassa tarkastellaan, missä vaiheessa opiskelijoiden työt olivat.
maanantai 15. joulukuuta 2014
11. ja 12. ja 15. joulukuuta
Torstaina 11. joulukuuta vietin aamupäivan Charlesin toimistolla tutustuen heidän laadunhallintaansa. Autoin erityisopetuksen rehtoria etsimällä hänelle tietoa Suomen oppilas- ja opiskelijahuoltolaista englanniksi. Työskentelin heidän kirjastossaan ja johdon työhuoneella. Koululla on oma sairaanhoitajansa, jonka tehtavana on hoitaa yha haasteellisempia lääkityksiä, joita opiskelijoilla voi olla. Rehtorin tehtävät ja vastuualue kattavat kaiken mahdollisen. Hän joutuu tekemään vaikeita opiskelijoiden lääkityksiä ja hoitotoimenpiteita koskevia päätäksiä, ilman minkäänlaista lääketieteellista koulutusta. Väärista päätöksistä hän voi joutua jopa oikeuteen. Charles oli hyvin kiinnostunut meidän mallistamme, jossa opiskelijamme kuuluvat alueensa sairaanhoidon piiriin.
SSAs tai Student Support Assistants ovat aulassa aamulla vastaanottamassa opiskelijoita. Näin myös minä. Usein vanhemmat ovat mukana tuomassa opiskelijoita, samalla vaihdetaan kuulumiset. Myös johto on hyvin paikalla. Opiskelijolla on omat eväät mukanaan tai sitten he syovat Center of Excellencen Munch Boxissa tai Grab and Goessa. Munch Box on erityisopiskelijoiden ylläpitämä ja Grab and Go catering alan opiskelijoiden hoitama. Lisaksi koululla on viela ammatilaisten hoitama kahvila eli kaiken kaikkiaan kolme kahvilaa. Useilla opiskelijoilla on omat eväät, jotkan eivat aina näyttaneet turhan terveellisiltä. "Pakolliset" sipsipussitkin löytyivät repuista, samoin kuin vaaleat kerrosleivät. Kaiken kaikkiaan työpaikkaruokailuun ei kiinnitetty kummemmin huomiota. Työntekijöillä ei ollut omaa ruokailutilaa, vaan he söivät joko opiskelijoiden ruokaloissa tai sitten, vielä tavallisemmin, oman työnpöytänsä äärellä.
Perjantaina Iltapäivällä avustin Heatherin ryhmää. Ryhmäläiset ovat College experience- nimistä porukkaa eli he ovat nuorempia oppilaita, jotka käyvät joka viikko perjantaisin ammattikoululla saamassa kokemusta ammatilliseen koulutukseen tutustumisesta. Tässä kuvia heidän taideprojektistaan.
Maanantaina olin opiskelijoiden kanssa Transfer for London - yhtiön rakennuksessa. Rakennus on iso kerrostalo, jossa koulutetaan työntekijöitä Lontoon liikennelaitokselle. Siellä oli 8 opiskelijaa Southgate Collegen Steps into Work-ohjelmassa. Ohjelma on Southgate College, Remployn ja Transfer for Londonin yhteinen, jossa joka vuosi tammikuussa aloittaa uusi 12 opiskelijan ryhmä. Ohjelma kestää vuoden ja opiskelijat saavat Level 1 -tason ammatillisen koulutuksen. Ohjelma toimii Transfer for Londonin tiloissa. Vuoden pituisen ohjelmaan kuuluu kolme työssäppimisjaksoa. Heidän ohjaajinaan toimivat job coach Anna Nichol Southgate Collegesta ja Remploysta Nick sekä Transfer for Londonin työntekijä, joka hoitaa heille työssäoppimispaikat. Opiskelijoilla oli viimeinen viikko menossa ja heidän kurssinsa loppuu perjantaina London Transport Museumissa järjestettåvään tapahtumaan, jossa on paikalla jopa Transfer for Londonin johtaja Mr Peter Handy.
Greetings,
Minna