keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Moussakan salaisuus

Olen paassyt opettelemaan moussakan tekoa kreetalaisen kokin opastuksella. En ala tahan koko ohjetta laittamaan, mutta vinkiksi voin kokkailijoille kertoa, etta peruna- ja munakoisoviipaleet vaativat esikasittelyna uppopaiston oliivioljyssa. Lopputulos vie kielen mennessaan! Ruokalistaltamme  loytyi tanaan lisaksi myos mm. taytettyja paprikoita seka munakoisoja, jauheliharullia, lammaskeittoa seka stifadoa ja paikallista kalaa. Aamupaivisin ravintolassa kay oikeastaan pelkastaan paikallista vakea, lounasaikaan myos turisteja. Suomalaisturisteja en ole ravintolassa viela tavannut. 

Taalla ei keittiossa minkaanlaista tuuletinta, ovia pidetaan auki. Takaovelta saa lintuja hatistella ja kulkukoirat ja -kissat paivystavat takapihan roskiksilla. Kahvinkeittimet puuttuvat keittioista kokonaan, onneksi en ole kofeiiniriippuvainen! Vaaleaa leipaa taalla syodaan paljon, ja sen on oltava ehdottomasti tuoretta. Levitetta ei valttamatta lounaalla kayteta ollenkaan. Kauppahallin ravintola on perheyritys, ja omistajilla ei tunnu olevan tyoaikoja lainkaan. Perheen emanta aloittaa tyot keittiossa jo kello nelja aamulla ja jatkaa viela paikan sulkeuduttua seuraavan paivan valmisteluja.

Olen kehunut jo aiemmin ihmisten ystavallisyytta. Toki olen huomannut myos eraanlaista "halla valia"-tyylia. Joudun kulkemaan bussilla paivittain ja kantapaan kautta olen oppinut, ettei kuljettajien ja rahastajien (taalla on sellaisiakin) puheisiin kannata valttamatta luottaa. Myos bussien aikataulut ovat etenkin aamuisin melko epamaaraiset, pysakilla taytyy olla hyvissa ajoin.

Vapaa-aikana taalla ei ole tekemisen puutteesta tarvinnut karsia. Venetsialainen satama on ihana paikka kavella ja nauttia maisemista, sielta voi kayda merella risteilylla tai valita vaikkapa kaupunkikieroajelun bussilla.  

Nyt alkaa ajatukset aika usein suuntautua sinne Suomeen pain, kohtahan tama jakso alkaakin olla lopuillaan. Iltaisin takapihan kanalauma saa kuunnella suomen kielisia hopinoitani :)

Lampimin terveisin

Riitta Luovilta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti