Pian on neljä työpäivää takana ja sekä sää että tunnelmat ovat aurinkoiset. Työilmapiiri on leppoisa ja toiset huomioiva. Samassa rakennuksessa Angeredin kotisairaanhoidon kanssa työskentelee myös kotikäyntejä tekeviä fysio- ja toimintaterapeutteja, tapaamme heitä tauoilla. Kaikki ovat olleet hyvin ystävällisiä ja kiinnostuneita siitä kuka olen ja miksi olen täällä. Sosiaaliset taidot ovat täällä korkeassa kurssissa.
Olen nyt ollut kahden eri kotisairaanhoitajan mukana, enimmäkseen Mian, joka on erittäin tehokas, positiivinen ja hyvä hoitaja. Asiakkaat ovat etupäässä vanhuksia, jotka ovat lääkäriltään saaneet lähetteen kotisairaanhoideon asiakkaaksi esimerkiksi verinäytteiden ottamisen, haavanhoidon, lääkkeiden jaon tai voinnin seuraamisen takia. Asiakkaissa on paljon myös maahanmuuttajia, jotka ovat seuranneet lastensa perheitä Ruotsiin ja joilla ei ole yhteistä kieltä hoitajan kanssa. Jotkut asiakkaista asuvat maalla yksin isossa talossa ja jotkut kerrostaloasunnon keittiön sohvalla kolmen sukupolven perheessä. Myös työyhteisö on monikulttuurinen ja onneksi joku hoitajista saattaa puhua äidinkielenään juuri asiakkaan kieltä.
Mitä olen oppinut:
Kotona hoidetaan myös asiakkaita, jotka tarvitsevat hoitajaa koko ajan. Avustajiin ja apuvälineisiin on satsattu, vaikka hoito varmaan tulisi halvemmaksi jossain ympärivuorokautisen hoidon yksikössä. Fysio- ja toimintaterapeutteja on paljon ja he hoitavat apuvälineasioita. Apuvälineitä on paljon ja ihmiset liikkuvat niiden avulla paljon kaupoissa ja julkisissa liikennevälineissä, mikä onkin helppoa matalalattiabusseissa.
Osa terveyskeskuslääkäreistä varaa viikottain ajan kotisairaanhoitajien palaveria varten. Asiakkaiden tilanteesta keskustellaan kollegiaalisesti ja lääkärit osoittavat arvostuksensa kotisairaanhoitajien työtä kohtaan.
Kotipalvelu kirjaa asiakkaan kotona olevaan kansioon aina kun lääkkeitä annostellaan asiakkaalle. Vain luvan saaneet hoitajat voivat lääkkeitä annostella. Jos lääkäri niin määrää, säilytetään asiakkaan lääkkeet kotona olevassa lukitussa kaapissa. Avain kaappiin on kotisairaanhoidolla ja sovituilla henkilöillä kotipalvelussa.
Päivä päivältä ymmärrän enemmän puhutusta kielestä ja löydän jostain uusia käyttökelpoisia sanoja. Ihmiset ovat hyvin iloisia kun joku ainakin yrittää puhua ruotsia.
med vänliga hälsningar
Marjo
Voi kun hieno kuulla missä kaikessa olet saanut olla mukana! Täsä selittää miksi Göteborgissa (Savon sanomien artikkelin mukaan) yli 75 -vuotiaista vain 5 % on laitoshoidossa, kun Suomessa vastaava luku on 15 %
VastaaPoistaVoi kun hieno kuulla missä kaikessa olet saanut olla mukana! Täsä selittää miksi Göteborgissa (Savon sanomien artikkelin mukaan) yli 75 -vuotiaista vain 5 % on laitoshoidossa, kun Suomessa vastaava luku on 15 %
VastaaPoistaHei Marjo! Tosi mielenkiintoista! Luin Savon Sanomista artikkelin, jossa kerrottiin että Göteborgissa on yli 75 -vuotiaista vanhuksista vain n. 5 % laitoshoidossa. Suomessa vastaava luku on 15 %. On mielenkiintoista kuulla miten he sen saavat aikaan.
VastaaPoistaTerveisin Leena