tiistai 13. lokakuuta 2015

Portugali/Lissabon/Fundacao Liga

Hei vaan!

Täälläpä olen Lissabonissa pää pyörällä kokemuksistani. Working abroad -paikkani on Fundacao Liga http://www.fundacaoliga.pt/Alkuperäinen käsitykseni yhdistyksestä, joka toimii tuen tarpeisten ihmisten kanssa on laajentunut ja muuttunut. Paikka on kuin yhdistetty toimintakeskus,työkeskus ja kuntoutuskeskus.Asiakkaat ovat iältään 0-100 vuotiaita. Toimintakyvyltään asiakkaat ovat myös todella moninaisia. Joukossa on syvästi kehitysvammaisia, autistisia piirteitä omaavia, cp-vammaisia ja aivan kaikenlaisia ihmisiä.Jokaisella asiakkaalla on oma yksilöllinen suunnitelmansa, jonka mukaan Ligassa toimitaan. Paikassa toimii toimintaterapeutteja, fysioterapeutteja, erityisopettajia, musiikkiterapeutteja, avustajia, tanssinopettaja (tanssija/koreografi). Saman katon alla toimii myös terveyspalvelut. Valtio rahoittaa toimintaa osittain, vanhemmat/asiakkaat maksavat tulojensa mukaan ja toimntaa rahoitaa myös yksityiset sekäyritykset. Viimeisin lahjoitus on Repsolin kustantama aistihuone. Tällä hetkellä olen työskennellyt Ligassa kaksi päivää. Asiaa on tullut niin paljon, että kaikkea ei millään pysty vielä edes sulattamaan. Olen ollut mukana apuohjaajana liikuntatunneilla (pöytätennis, golf), aistihuonetuokiossa, tanssitunneilla sekä kotitalous-ja siivoustunneilla. Olen saanut seurata myös fysioterapiaa.
Minuun on tehnyt erittäin suuren vaikutuksen se, kuinka uskomattoman kunnioittavasti ja lämpöisesti asiakkaita kohdellaan. Näyttää siltä, ettei työntekijöillä ja asiakkailla ole ammattialsien ja asiakkaan rooleja, vaan kaikki ovat osallisia yhteisessä yhteisössä. Osallisuuden ajatukset ovat läsnä kaikessa toiminnassa.Minulle kerrottiin, että yksilöllisissäsuunnitelmissa erittäin tärkeää ovat selkeät ja eriytetyt tavoitteet. Ne eivätsaa olla liian yleisiä, vaan sellaisia, että jokainen joka toimintaa havainnoi tulee samaan lopputulokseen kehittymisestä. Ei esimekrkiksi että sosiaalisten taitojen kehittäminen, vaan katsoo silmiin ja tervehtii jne. On myös erittäin opettavaista yrittää ohjata asiakkaita vailla yhteistä kieltä.Tuntuu todella riemuvoitolta, kun tulee ymmärretyksi ja ymmärtää.Monen asiakkaan elämä on sellaista päivittäin. Jokaisella pitää olla oikeus ymmärtää ja tulla ymmärretyksi. Voimakkain kokemukseni tähän asti on ollut tanssitunnit. Mukana oli monentasoisen toimintakyvyn omaavia ihmisiä. Tunneilla tehtiin ihan oikeaa tanssia ja oli uskomatonta miten tanssin kautta voi kohdata, elää ja tuntea. En muista koska olen niin syvästi liikuttunut, kuin niillä tunneilla. 
Minut on otettu vastaan todella lämmöllä ja tulen huomioiduksi aina hyvin pienillä eleillä, sanoilla ja hymyillä kiireenkin keskellä. Minulta kysytään aina miten voin ja miten päivä meni ja tarvitsenko apua tai onko kyseltävää. Siinä meillä suomalaisilla olisi paljon opittavaa.

Vaikuttunein terveisin: Kati Jelekäinen, Seurakuntaopisto

p.s. pahoittelen lukuisia kirjoitusvirheitä. Kirjoitan tabletilla, joka tuntuu hankalalta, enkä jaksa korjata virheitä:)

1 kommentti:

  1. Olipa ihana kuulla että paikan valinta osui nappiin! Kuulostaa niin hyvälle, että kannatta olla kuulolla olisiko meillä mahdollisuus jatkaa yhteistyötä tavalla tai toisella.

    VastaaPoista