keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Unkari 23.9.2014

Kuiva-ainevaraston järjestelytyö jatkui aamulla. Pääsin tänään päivällä unkarilaisen kokin oppiin! Teimme samalle päivälle Pörköltiä ja seuraavan aamupäivän ruoaksi Gulassikeittoa, " gulyásleves".

Pörkölt on unkarilainen lihapata, missä on luutonta lihaa, mausteita, paprikaa, sipulia, muutamia vihanneksia, mutta ei perunaa. Unkarin eri alueilla on omat versionsa pörköltistä , kuten myös gulassista.  

Gulassi on taas enemmän kastike tai keitto. Siinä on usein sianlihaa, paprikaa, kuminaa, vihanneksia ja perunaa sekä erilaisia pienen pieniä taikinasta tehtyjä palleroita eli dumplingseja tai pastaa haudutettuna yhdessä lihan kanssa.

Teimme molempia ruokia yhtä aikaa. Pörköltin valmistimme tällä kertaa kalkkunasta, koska asiakkaiden joukossa oli henkilö, joka ei syönyt punaista lihaa. Työskentely kokin kanssa sujui hyvässä yhteistyössä, vaikka meillä ei ollut yhteistä kieltä. Hän ei osannut englantia ja minun unkarinkielen taito on vielä muutaman sanan ja sanonnan varassa. Tämä ei haitannut tahtia ollenkaan, vaan ruoat porisivat ja hautuivat isolla kaasuliedellä usean tunnin ajan. Molemmat olivat erittäin maukkaita. Kirjoitin ruoanvalmistuksen ohella kokin ohjeita muistiin ja molempia ruokia on tietenkin kokeiltava kotona. Pitää varmaan hankkia ainakin mausteita täältä, että tulee varmasti oikeanmakuista ruokaa.

Pörköltin ja salaatin lisäksi aterialla tarjottiin tarhonya, joka on munapohjainen pieni pasta. Se kuullotettiin ensi öljyssä niin, että osaan rakeista tuli vähän väriä ja sitten päälle kaadettiin vesi, missä pastarakeet saivat kypsyä ja turvota. Lautaselle jokainen ruokailija sai lisätä paprikatahnaa, jos halusi vähän lisää "potkua" ruokaan.

Ruoanvalmistuksen ohella opin muutaman uuden sanan unkariksi. Maito on tej ja se lausutaan täi. Kananmuna on tojás. Suola on só.  Ja sana persze ei suinkaan tarkoita samaa, mitä Suomessa, vaan se on "tietysti" :)

1 kommentti: