Working Abroad, The Broomhouse Centre 23.10 – 6.11.2015
Loppuraportti
Kahden viikon mittainen työeläjakso on päättymässä täällä Edinburghissa, monia kokemuksia ja havaintoja rikkaampana. Asettamani tavoitteet ovat toteutuneet mielestäni hyvin, olen saanut toimia hyvin mielenkiintoisessa työympäristössä. Tämän tyyppistä hyväntekeväisyysjärjestöjen ylläpitää ja toteuttamaa toimintaa ei tietääkseni ole vielä kotikaupungissani Oulussa, tilausta kyllä olisi sielläkin!
The Broomhouse Centressä työskentelee palkattua henkilökuntaa toimistotehtävissä n. 10 henkilöä ja keittiö ja asiakaspalvelu sekä puhtaanapidon työtehtävissä n. viisi henkilöä. Lisäksi päivittäin toimintaan ja nuorten ohjaukseen osallistuu vapaaehtoisia henkilöitä.
Ohjauksessa tulee esille hyvin ystävällinen suhtautuminen nuoriin, mutta samalla vaativa ja omatoimisuutta kehittävä ote.
Työssäoppijoiden arvioinnissa korostuu itsearviointi ja tulevaisuuden suunnittelun tärkeys.
Kaikesta päätellen Cafe Training projekti on nuorille mieluisa paikka päästä kokemaan työelämää, turvallisessa ja huolehtivassa ympäristössä. Projektin kautta on mahdollisuus saada tukea jatkosuunnitelmiin esim. alan koulutukseen tai työelämään.
Koulujärjestelmästä
Britanniassa lapset aloittavat koulun jo viisivuotiaana, oppivelvollisuus päättyy 16 –vuotiaana. Skotlannissa on joitakin eroja muuhun Britanniaan verrattuna, esim. koulutuksen kesto hiukan vaihtelee sekä tutkintojen nimi. Peruskoulutuksen jälkeen voi jatkaa yleissivistävässä tai ammatillisessa toisen asteen koulutuksessa. koulutus on pääsääntöisesti maksullista, joka on suunnattu 16- 19 vuotiaille. Ammatillista koulutusta voi hankkia myös oppisopimuskoulutuksessa. Skotlannissa ammattiin valmistava tutkinto on nimeltään (SVQ), ammatillinen osaaminen osoitetaan kuten Suomessa näyttökokeilla.
Korkea-asteen koulutusta tarjoavat yliopistot ja korkeakoulut. Korkeakoulututkintoihin johtavaa koulutusta tarjotaan neljällä eri tasolla. Koulutuksesta peritään lukukausimaksuja kaikilta opiskelijoilta. Maisterinohjelmien lukukausimaksut voivat olla korkeampia.
Skotlannissa ei yleensä peritä lukukausimaksuja perustutkintotasolla EU-maiden opiskelijoilta.
Ruokakulttuurista
Iso-Brittiläinen ruokakulttuuri on eri osissa saarivaltiota samantyyppinen. Perinteinen skotlantilainen ruokakulttuuri on yksinkertainen, jonka pääraaka-aineet ovat liha, kala, kaura, ohra, peruna ja juurekset. Maailman kuulua naudanlihaa tuottaa Aberdeen Angus karjarotu.
Arkiruokakulttuuri on suomalaiseen ruokavaliosuositukseen nähden grilliruokatyyppinen. Annokset koostuvat usein ranskalaisista perunoista, paistetusta kananmunasta ja kinkusta tai uppopaistetusta kalasta. Tuoreita kasviksia käytetään vähän, keitettyjä esim. papuja/herneitä esiintyy jonkin verran annoksissa. Kuuluisimmat ruokalajit ovat Haggis skotlantilainen perinneruoka, joka valmistetaan lampaansisäelimistä, kaurajauhosta, munuaisenrasvasta ja mausteista sekä Fish & Chips, uppopaistettua kalafilettä, ranskalaisia perunoita ja majoneesikastiketta, joskus herneitä tai papuja sisältyy annokseen.
Edinburghin ravintoloissa löytyy valikoimaa, menuissa ja a `la carte – listoilla on tuulahduksia kansainvälisistä trendeistä.
Rannikolla olevissa ravintoloissa on tarjolla tuoreita mereneläviä, kalaa ja simpukoita. Palvelu on hyvää ja ystävällistä sekä hinnat kohtuullisia, joskaan ei kovin edullisia.
Eväitä omaan työhön!
Työssäoppimisjakso vieraassa maassa ja eri kulttuurissa tarjoaa mahdollisuuden kielitaidon kehittämiseen ja avartaa näköaloja toimia monikulttuurisessa ympäristössä. ”Irtiotto” omasta työyhteisöstä luo puitteet pohtia omassa työssä tarvittavia vaatimuksia mm. monikulttuurisuuden huomioiminen opetustyössä. Eri ruokakulttuureihin kuuluvat ominaispiirteet olisi hyvä huomioida esim. lounasruokien suunnittelussa sekä ryhmien toiminnassa. Lisäksi yhteisöllisyyttä korostavaa toimintaa tulisi lisätä oppilaitostasolla. Opiskelijoilla tulisi olla mahdollisuus kokeilla työelämän taitoja pienissä yksiköissä, selkeissä ja helpohkoissa työtehtävissä. Työssäoppimisjaksolta saamaani kokemusta hyödynnän omassa työympäristössäni.
Työssäoppimisterveisin
Kaisa Ollikainen
Ammattiopisto Luovi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti