Päiväkoti Viktoria, jossa työskentelen, on siis osa Mångakulturella Finska Folkhögskolanin toimintaa. Tapasin suomalaisen rehtorin ja kertoili koulun toiminnasta ja koulutuksessa ruotsissa ylipäätään. Hän nimitti koulun suomeksi kansankorkeakouluksi ja minulla meni hetken aikaa ymmärtää, että puhutaan samasta asiasta kuin suomessa kansalaisopistoista. Ymmärsin, että koulu tarjoaa vastaavia kursseja joita opiskellaan peruskoulussa ja lukiossa ja antaa mahdollisuuden korkeakouluopintoihin. Kun on suorittanut perustason kursseja voi hakeutua siis tässä Folkhögskolanissa korkeakouluopintoihin, joissa voi opiskella mm. ruotsinkieltä, englantia, matematiikkaa, historiaa, maantiedettä tai uskontoa. Lisäksi koulussa on tarjolla ruotsinkielen keskustelukursseja, korukurssi sekä keramiikkakurssi.
Rahoitus koulun toimintaa tuli monimutkaisesti neljältä eri taholta. Rehtori kertoi, että paljon joutuu laatimaan erilaisia anomuksia ja raportteja, jotta rahoitusta saa.
Koulun kurssit olivat suosittuja ja opiskelijoina siis pääasiassa maahanmuuttajia. Päiväkoti Viktoria tarjoaa lastenhoitoa koulun opiskelijoiden lapsille ensisijaisesti ja vain jos vapaita paikkoja on niin muille.
Ruotsin koulutusjärjestelmästä kysellessäni ymmärsin, että lähes kaikki suorittavat peruskoulun jälkeen lukion, jossa suuntaudutaan joko yleissivistäviin tai ammatillisiin aineisiin. Ylioppilastutkintoa ei ole ja rehtorin mukaan lukiosta pääsee läpi vaikka ei olisi juuri mitään kursseja suorittanutkaan. Epäselväksi minulle jäi millaisia ammatillisia tutkintoja nuoret tekevät ja millä systeemillä. Kaiken kaikkiaan Ruotsin koulutusjärjestelmä vaikuttaa äkkiseltään sekavammalta kuin Suomessa.
Tarkemmin kyseltyäni päiväkodin lastenhoitajilta heidän koulutustaustastaan, ymmärsin, että he ovat käyneet kaksi vuotta kestävän kurssin. Tarkempaa selkoa en asiasta saanut, missä ja miten koulutus on suoritettu.
Ruotsalaisesta päivähoitojärjestelmästä kyselin päiväkodin lastentarhanopettajalta. Hän kertoi, että päivähoito on Ruotsissa maksutonta kaikille 3-5 vuotiaille klo 9-14 (muistaakseni näin). Näin myös siis päiväkoti Viktoriassa, vaikka se ei ole kunnallinen päiväkoti, vaan ns vapaa koulu (näin he itse nimittivät toimintaa). Päivähoitoa säätelee opetussuunnitelmat.
Mia, Kiipula
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti