keskiviikko 18. marraskuuta 2015

18.11
Yön myrsky ohi, yksi tuuli mylly rikkoutui, muuten ei tullut vahinkoa, nyt on taas kaunis sää. 

Aamulla jälleen tallitöitä ja hevosten siirtelyä jaloittelemaan kävelykoneeseen ja takaisin. Hevoset ovat olleen rentoja ja kauniisti käyttäytyviä.

Nyt on hieman luppoaikaa, ihan hyvä sillä kyllä tuo aamun tallirupeama on ihan kova homma, hevosia on sentään 80 eli puuhaa riittä.

Hollannissa arvostetaan moniarvoisuutta, sosiaalista vastuuta, suvaitsevaisuutta ja ahkeruutta. Alankomaat on hyvin organisoitunut yhteiskunta, jossa jokaisella on oikeus lausua mielipiteensä. Hollantilaiset tuntevat mielipiteidensä arvon, eivätkä epäröi ilmaista niitä. Suvaitsevaisuus on hyvin tärkeää.


Hollannissa koulutustaso on Euroopan parhaita. Luku- ja kirjoitustaitoisia on miltei 100 % ja yli 20 % väestöstä hakeutuu korkeakoulutukseen. Oppivelvollisuus alkaa Hollannissa viisivuotiaana (joissain tapauksissa jo neljävuotiaana). Nuorella on osittainen oppivelvollisuus hänen ollessaan 16–18 -vuotias, mikä tarkoittaa sitä, että hänen on opiskeltava ainakin kahtena päivänä viikosta.
Viiden ja kahdentoista ikävuoden välillä lapset käyvät peruskoulua, jossa on kahdeksan luokkaa. Kolmannesta luokasta alkaen lapset oppivat lukemaan, kirjoittamaan ja laskemaan.
Peruskoulun jälkeen lapset jatkavat johonkin seuraavista:
  1. VMBO (Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs) kestää neljä vuotta. 60 % oppilaista valitsee VMBO:n.
  2. HAVO (Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs) kestää viisi vuotta. HAVO-todistus oikeuttaa pääsyyn korkeakoulutasoiseen oppilaitokseen (ammattikorkeakouluun).
  3. VWO (Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs) -kouluissa on kuusi luokkaa. VWO-todistus oikeuttaa pääsyyn yliopistoon, mutta kukin yliopisto voi asettaa vielä lisäkriteerejä.
  4. Gymnasium vastaa VWO:ta, mutta sieltä saatava todistus on arvostetumpi. Opintoihin sisältyy myös muinaiskreikan ja latinan kieltä.
MBO-, HAVO- tai VWO-todistuksen kanssa voi hakeutua ammattikorkeakouluun, joka kestää neljästä kuuteen vuotta. Suoritettuaan tarpeeksi opintopisteitä opiskelijat saavat kandidaatin tutkinnon, mutta he voivat myös jatkaa vielä kaksi vuotta ja suorittaa maisterin tutkinnon.
VWO-todistuksen saatuaan tai yliopiston ensimmäisen valmistavan vuoden opintojen jälkeen opiskelijat voivat hakeutua yliopistoon. Suoritettuaan tarpeeksi opintopisteitä opiskelija saavuttaa joko luonnontieteiden tai humanististen tieteiden kandidaatin tutkinnon. Maisterin tutkinnon voi suorittaa jatkamalla opintoja vielä kaksi vuotta.


Ystävällisesti
Anu


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti