keskiviikko 11. marraskuuta 2015

6. Sigmaringenissä

6. työpäivä Sigmaringenissä
Ihana maanantaiaamu toivotti taas aurinkoisesti raskaan työn raatajan työn tekoon. Toisella matkaajalla oli ollut sen verran kova viikonloppu ajamisesta, jonka seurauksena pakki oli mennyt totaalisesti sekaisin. Tällä samaisella työmiehellä oli pakki totaalisesti sekaisin viimeksi pari viikkoa sitten. Diagnoosina on luultavasti lapamato, näin suurpiirteisesti arveltuna.
Toinen matkaajista ilmoittautui Sigmaringenin erityiskoulussa, jossa opiskelee 1-9 luokkalaisia. Suurin osa oppilaiden diagnoosista ovat sosiaaliset ongelmat ja oppimisvaikeudet. Koulualue koostui kolmesta eri rakennuksesta, joka oli jaettu eri osiin, ottaen huomioon oppilaiden ikä ja tuen tarve. Samassa yhteydessä oli myös ns. normaalikoulu, jonka oppilaat jakoivat osan tiloista sekä pihan erityisoppilaiden kanssa. Oppilaat tulivat kouluun lähialueen kunnista. Koulussa oli myös iltapäivätoimintaa klo 17.00. Tämä onkin hyvä, sillä Saksassa koulutie aloitetaan vuotta aikaisemmin kuin meillä. Erona Suomeen on myös tunnin ruokatauko, jonka aikana oppilaat saavat käydä vaikka kaupungilla syömässä. Kouluruuasta peritään myös maksu. Maksuun voi tosin saada helpotusta sosiaalisin tai taloudellisin perustein.
Matkaaja osallistui 8-9-luokkalaisten opetukseen, toimi välituntivalvojana ja tutustui eri toimilla koulun henkilökuntaan. Saman viikon perjantaina on koulun 50-vuotissyntymäpäivät ja siksi kysessä on vähän hektisempi aika pienen koulun arjessa ennen suurta juhlaa. Koulu on valmistautunut sekä henkilökunnan, että opiskelijoiden toimesta kyseiseen tapahtumaan jo jonkin aikaa valmistamalla erilaisia esityksiä kaupungin herrojen ja vanhempiensa iloksi.
Ilta sujui lapamadon kourissa painiskelevalle erilaisia herkkuja noutaessa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti