tiistai 17. marraskuuta 2015

Ruotsi kohta takana ja Norja edessä

Kiirunassa oloni alkaa lähestyä tältä erää loppua. Tälle päivälle on sovittuna vielä tapaamisia kahden työnantajan kanssa. Viemisinä Suomeen on täältä paljon myönteisiä kontakteja, jotka toivottavasti johtavat siihen että vuoden sisällä meillä on täällä innokkaita työssäoppijoita – oppimassa ammattien ydinosaamisia ja luontaisetuna ruotsin kieltä. Parin vuoden sisällä toivottavasti osa on saanut palkkatyötäkin täältä. Kuten aiemminkin olen kirjoittanut, on kokkien tarve täällä suuri ja näin ravintola-ala on suhtautunut työssäoppijoiden ottamiseen on selvästi innokkainta. LKAB:n tilanne vaikuttaa täällä keskeisesti. Metalliala  odottelee aikojen paranemista ja siksi tämän alan yrityksessä ei olla niin valmiita työssäoppijoiden ottamiseen, mutta usko tuleviin parempiin aikoihin on voimakas ja sitä kautta paikkoja varmaan saadaan. Kaupan alalla on työllisyystilanne sellainen, että potentiaalista työvoimaa on työttöminä tällä hetkellä. Joten innokkuus ottaa työssäoppijoita ei ole tällä hetkellä paras. Siivous ja kiinteistöhuolto ovat aloja, joissa varmaan löytyy työssäoppimispaikkoja, vaikkakaan tällä jaksolla en saanut luotua sellaisia kontakteja näihin yrityksiin, että olisi selkeitä avauksia. Jotain siis jää tulevaisuuteenkin.
 
Kontaktit paikallisiin oppilaitoksiin eivät ole onnistuneet. Ajankohta ei ilmeisesti ole ollut sopiva tai muuten ei tällä erää ole kiinnostusta täällä. Perjantaille on tarkoitus vielä yrittää tapaamista oppilaitosedustajien kanssa. Så ska vi se….  Mutta huomenaamulla auton keula suuntaa kohti Harstadia Norjaa. Siellä tapaan huomenna Rå VGS:n toimijoita ja sitten torstaina Yrkesfaglig Opplæringskontor Harstad - vocational trainingin edustajia. Kiitos näistä yhteyksistä kuuluu OSAOn Katariina Walkerille, joka järjesti yhteydet näihin toimijoihin. Katsotaan sitten mitä niistä tapaamisista jää käteen.
 
Kirjoitan loppuviikosta tarkemman raportin tästä työelämäjaksosta. Mutta jo tähän mennessä voi sanoa, että asioiden eteenpäin saamiseksi on jalkauduttava joko lähemmäksi tai kauemmaksi. Työ- ja työssäoppimispaikkojen, uusien kontaktien ja sitä kautta asioiden eteenpäin vieminen vaatii liikkeellelähtöä. Tuskin Kiirunastakaan kukaan työnantaja olisi osannut tulla meille kyselemään työssäoppijoita tai muita yhteistyökuvioita. Täälläkin huomaa kuinka työelämä ja oppilaitokset kulkevat kuitenkin omia latujaan ja vaatii sitä, että me välillä poikkeamme omilta laduiltamme sinne työelämän laduille, jotta koulutuksen vaikuttavuutta saadaan entisestään parannettua – nuorille työmahdollisuuksia jne.  Vastaanotto työpaikoilla on ollut tosi hyvä – ja opiskelijoita voi rohkaista: ruotsin kieltä tarvitaan, mutta sitä oppii – ihmisten kanssa löytyy se ymmärrys esim. täällä mitä ei osata ruotsiksi, englanniksi tai meän kielellä niin tavalla tai toisella tilanteesta selvitään ja tullaan puolin ja toisin ymmärretyiksi.
 
Terveisin  Jari Luovista
 
 
 
---------------------------------------------------------------------------
Suomi tarvitsee kaikki kädet – Ammattiopisto Luovi
 
Jari Keisu
Työelämäasiantuntija
Ammattiopisto Luovi
Veteraanikatu 2, PL 389, 90101 Oulu
puh. 040 319 3193
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti