tiistai 17. marraskuuta 2015

VL: TiistaiAmmatillinen erityisopettaja
Validia Ammattiopisto
Mannilantie 27-29
PL 46 04401  Järvenpää
p. 044 765 0640
elina.kopu@validia.fi
www.valdia.fi

Lähettäjä: Kopu, Elina
Lähetetty: 17. marraskuuta 2015 5:49:53
Vastaanottaja: wavalmennus.ameo@blogger.com
Aihe: Tiistai

 
17.11.15  2/14 päivä
Aamupäivä: Liikuntaa urheiluhallissa ja musiikkipedagogiikkaa.
Kiitos eilen perunankuorintatalkoissa tapaamani nuoren tummaihoisen avustajamiehen, löydän itseni päärakennuksen sokkeloinen läpi erityisopetukseen rakennukseen. Onneksi hän kaappaa minut matkaansa pihasta. Vaaleatukkainen suomalaisnainen on helppo muistaa.
Aluksi päivän isäntäni esitteli minut luokissa, koska opiskelijat saattaisivat hämmästellä, jos saavun yllättäen tunnille. Henkilökuntaa oli saman verran, enemmänkin kuin opiskelijoita. Avustajat tekivät myös hoitotoimenpiteitä, kuten antoivat kanyylin kautta nestettä ja ravintoa.
Urheiluhallissa oli kahden vaikeavammaisten opiskelijaryhmän yhteistunnit. Avustajat pyörittivät pyörätuoleja, vaihtoivat suuntaa ja tempoa, pyörätuolijalkapalloa, huivinvarastushippaa. Tunnelma oli korkealla, henkilökunta on todella positiivista.

Musiikiterapiatunnilla useat opiskelijat olivat autistisia. Runsaiden toistojen ja tuttujen sävelkulkujen myötä kommunikaatiota syntyi ja esiintymisrohkeuskin kehittyi. Hit The Road Jack soi ja sanat näkyivät smartbordin taululla. Sing-Along Kids: Dry Bones (Dem Bones) w. Lyrics tahdissa äänen tuottaminen onnistui puusoittimilla hyvin.
Tunti oli joillekin opiskelijoille liian pitkä ja avustaja vie opiskelijan käyttävään rauhoittumaan. Opettaja vaihtaa tunneilla toistettavia sanoja, teemoja, rytmejä, äänen tuottamisen ja hiljaisuuden välillä. Hän tapaa ryhmän kerran viikossa ja kertauksen hän kokee tärkeäksi.
Ruokatauolla opiskelijoiden seassa aulassa melu nousee päätä kivistäväksi. Ohjaajat ja avustajat ruokailevat siellä opiskelijoita valvoen, yhteisissä pöydissä. Syön voileipäni keskustellen IT-alasta kiinnostuneen nuoren miehen kanssa. Etsin itseni n 20 opettajan työhuoneeseen ja nautin sen työrauhasta. Opettajilla näyttää olevan eväät työpöytänsä äärellä esillä. Kukaan ei pysähdy tauolle.

Iltapäivä draamaopetusta. Opettaja on vaativa ja kannustava. Opiskelijat ovat jo tuttuja ja he ovat tehneet useampana vuonna yhteistyötä mm. Machbeth ja Dragula ovat olleet ohjelmistossa. Tuotoksia on esitetty teatterissa, johon pääsen huomenna tutustumaan. Ensimmäinen tunti harjoitellaan viktoriaanista tanssia, jonka avulla harjoitellaan pari- ja ryhmätyöskentelyä. Toisen tunnin marionettitanssi keskittyy yksilöesiintymisharjoitukseen.

Elina Kopu
Validia ao

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti